Burgemeester Frank Streng reikt op zaterdag 25 februari, direct na de sleuteloverhandiging aan Prins Theodorus II van De Krotenkokers, de Koninklijke Erepenning uit aan het bestuur van de Wognumse Carnavalsvereniging die dit jaar 50 jaar bestaat.
Carnavalsvereniging ‘De Krotenkokers’ is opgericht in december 1967 en bestaat dus 50 jaar. Geen jubileum in carnavalskringen (55) maar wel reden voor het bestuur om de Koninklijke Erepenning aan te vragen. “Een 50-jarig bestaan is dan wel geen carnavalsjubileum, maar wel een jubileum met een gouden randje”. De vereniging viert haar jubileum met een uitgebreid programma van gedurende vijf dagen, voor jong en oud, met als thema: ‘Carnaval is goud’. De Krotenkokers is een financieel gezonde vereniging met 42 leden vertegenwoordigd in: Bestuur, raad van elf, hofkapel, dansmariekes en choreografen.
Een Koninklijke Onderscheiding is voor personen, de Koninklijke Erepenning is specifiek bedoeld voor verenigingen, stichtingen of instellingen. De richtlijnen om in aanmerking te komen voor deze Koninklijke blijk van waardering zijn onder meer dat een vereniging minimaal 50 jaar dient te bestaan. De vereniging of instelling moet wat betreft aard, omvang en soliditeit in aanzien staan en dient tussen soortgelijke gemeentelijke, regionale of landelijke verenigingen een algemeen erkende plaats in te nemen. De vereniging of instelling moet zich bovendien op haar terrein hebben onderscheiden.